Passa al contingut principal

Moviment GNU/GPL


No sóc un expert, ni molt menys, del tema GNU/GPL, però tinc una certa experiència, i diuen, "el hábito hace al monge". Pel que sé, una de les possibles explicacions sobre el sorgiment del moviment GNU/GPL i el seu èxit, es fonamenta amb el pensament hacker.

Podríem dir que els hackers són un grup de gent (no especialment informàtics) que tenen les necessitats bàsiques de la vida cobertes (en certa manera o en un cert grau) i que dediquen molts esforços i temps a tasques socialment reconegudes o no, però que els omplen i els fan sertir realment realitzats. Per a mi existeix una graduació del terme "ser hacker", tot en funció de com estiguin resoltes les necessitats bàsiques personals ... per dir-ho amb una frase: si necessites temps per treballar i guanyar-te les peles, no te'n queda gaire per fer de hacker.

De segur que molts dels nostres avis es podrien qualificar com ha hackers del seu temps. Qui no ha tingut una iaia que passava les hores fent puntes d'encaix? De vegades per als néts/nétes, de vegades per a un conegut. Ja li podien pagar, ja, ... per elles la satisfacció més gran era el reconeixement dels seus iguals per la feina feta... quan li deien.. d'on has tret aquesta mostra? M'ho has d'explicar !!! .... per mi això és ser hacker.

Avui dia quan expliques a la gent en que es fonamenta el moviment hacker et miren amb cara extranya, deu de ser pel tipus de societat en que vivim. Extrany o no, lo cert és que hi ha una certa tipologia de persones que se senten impulsades a fer coses, amb ajudes o sense, amb companyia o amb solitari, amb reconeixement o no..... alguns ens anomenen frikis, altres fans de la tecnologia, altres bojos, altres .... però lo cert és que al tractar-se d'un moviment que surt des de l'interior de cadascú és molt difícil de guiar o controlar. Menteixo, només es pot influir des d'una posició d'autoritat moral, d'acceptació mútua i d'acompanyament, i això no és fàcil d'entendre, ho reconec.

Enllaço dos lectures molt interessants: L'ètica del hacker i En el principio fue la línia de comandos. El programari lliure és el més clar exemple d'aquest moviment.

Comentaris

Unknown ha dit…
Efectivament el programari lliure es fonamenta en el moviment hacker. El terme programari lliure i el projecte GNU sorgeixen de la iniciativa de Richard M. Stallman. Ell treballava al MIT als anys 70s i aleshores el maquinari es distribuïa amb programari, el qual no tenia llicències restrictives. Els desenvolupadors podien col·laborar entre ells per adaptar drivers i altre programari per tal de fer funcionar els seus dispositius. Va arribar un moment en què les empreses es van adonar que podien fer pagar pel programari i van començar a prohibir modificar els programes, estudiar-los, etc. Va sorgir d'aquesta situació tan perjudicial per a la seva feina i filosofia que Stallman va decidir fundar el projecte GNU i crear el nom de programari lliure.

The GNU History: http://www.gnu.org/gnu/gnu-history.html

Entrades populars d'aquest blog

Adaptant-nos a la xarxa

A El Pais, he trobat un article particularment interessant que parla sobre la responsabilitats legals que es pot derivar a partir dels comentaris depositats en un lloc web. Un problema gens trivial, ja que en ser la web cada vegada més dinàmica i interactiva, el seu ús creix sense parar.

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer ( veure Wikipedia ), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica ( http://gabinetedeinformatica.net/wp15 ) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general. Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els

10 anys amb Scratch

Aquest mes de maig es celebra el 10è aniversari d'Scratch!! En concret, el 17 de maig de cada any s'ha establert com a l'Scratch Day. Aquest 2017 ha coincidit amb la jornada de robòtica RobotEbre 2017 (una gran coincidència, deixeu-m'ho dir de passada). En aquests deu anys de camí Scratch ha esdevingut una referència obligada per tal d'iniciar als nenes i nenes al món de la programació. La seva idea és molt senzilla: donat que hi ha sentències, estructures de programació i algorismes, que s'empren de forma recursiva, es poden assimilar a petits blocs lògics de programació que s'uneixen com a peces de Lego, potenciant d'aquesta manera el pensament lògic i un aspecte més visual de la programació . I el seu mèrit és que totes les propostes d'iniciació a la programació i la robòtica es fonamenten amb la programació per blocs que ha popularitzat Scratch. Tot això unit a l'execució en línia i la possibilitat de compartir les creacions amb tot