Ves al contingut principal

Però, què és un BLOG ?

Cada dia sentim més a parlar de la revolució dels blogs com a un fenòmen que s'està produint dins la xarxa. Segurament molts de nosaltres no sabriem dir o explicar de forma clara què és un blog. Al diari EL PAIS ha sortit un article que ens pot servir per a explicar això dels blogs.


Los 'blogs', versión digital del "querido diario..."

Términos desconocidos hasta ahora como blogger, blogosfera o post se han hecho palabras de uso frecuente en el vocabulario de los asiduos navegantes de Internet. Ello es debido al imparable ascenso que han tenido las bitácoras en la red.

Términos desconocidos hasta ahora como blogger, blogosfera o post se han hecho palabras de uso frecuente en el vocabulario de los asiduos navegantes de Internet. Ello es debido al imparable ascenso que han tenido las bitácoras en la red.

Una bitácora (traducción libre del término inglés blog) es un sitio web que se actualiza de forma periódica y que recoge información de forma cronológica en donde lo más reciente aparece primero, y que normalmente trata de una temática en particular. A través de los comentarios que se puedan recibir, se crea una relación entre el autor y sus visitantes.

Según Technorati, el motor de búsqueda más popular y potente de bitácoras, hay creadas más de 50 millones y más de dos billones y medio, con b, de enlaces entre ellas.

Y para todo aquel que quiera sumarse a esto de la publicación en línea, hay unos cuantos sitios en Internet dispuestos a ceder gratuitamente el espacio y las herramientas necesarias para comenzar a escribir.

Para empezar, dejar claro que no es imprescindible tener ningún conocimiento especial sobre el tema. Todos los proveedores de Internet ofrecen a sus abonados sistemas muy sencillos para crear y configurar el espacio personal en Internet.

El primer paso es darse de alta como usuario en el servicio escogido. Para ello hay que elegir un nombre de usuario y contraseña. Estos dos datos servirán luego para poder acceder a administrar la bitácora. También suelen pedir una dirección de correo electrónico para enviar la confirmación de la creación del blog. Hecho esto, hay que tener un poco de imaginación para buscar un nombre y elegir la plantilla que más se adapta a nuestros gustos.

Por medio de un panel de administración se pueden modificar todos los elementos visuales que aparecen a primera vista: se pueden cambiar los enlaces, las categorías de las anotaciones...

Ya está terminado todo el proceso. Ya sólo queda rellenar la página de contenido interesante.

Existen bitácoras de todos los tipos y colores. Desde las más íntimas y personales hasta las tecnológicas o empresariales. Sólo hay que encontrar el tema sobre el que interesa escribir y dedicarle un rato cada cierto tiempo para alimentarla.

Eso sí, hay que ser constante. La mitad aproximadamente de las bitácoras que se crean son abandonadas por sus autores en menos de tres meses desde su creación.

www.blogger.com

www.lacoctelera.com

www.blogia.com

www.bitacoras.com

www.technorati.com

=================
Bé, per tal d'arrodonir una mica més la qüestió afegim la definició del Blog segons la Viquipèdia i la Wikipèdia. A més de dos lectures molt interessants: La Blocosfera Catalana (Mercè Molist) i Blogs. Usos didácticos (Máximo Prudencio Conejo).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre. La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC (http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre.
És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més destacats.

E…

Sessió TAC al "Postgrau en direcció de centres educatius" de la Fundació Martí l'Humà

El curs 2016-2017 s'ha realitzat la primera edició d'un postgrau en direcció de centres educatius realitzat exclusivament a Terres de l'Ebre. El postgrau ha estat creat i impulsat per la Fundació Universitària Martí l'Humà, i el seu plantejament ha estat el d'oferir un postgrau que habilite per a la direcció de centres realitzat en el propi territori i realitzat per professionals també del territori.
Amb aquesta idea s'ha organitzat un ampli grup de professionals, experts en diferents camps de l'educació, als quals se'ns ha encarregat assumir algunes hores de formació. En el meu cas, vaig assumir la part relacionada amb les TAC. Un tema molt ampli i amb molts aspectes a comentar que va consumir ràpidament el temps de que disposàvem. 
En relació a aquest postgrau s'ha creat un espai web específic, http://www.fordires.org/, on es pot endevinar la intenció de donar continuïtat a la formació inicial i permanent de ls equips directius. Caldrà seguir-ho!! P…

Treballar la programació i els processos a infantil i primària

Moltes vegades quan parlem de robòtica educativa, programació, aprendre codi, ... tendim a situar-mos (o a pensar) que això és quelcom que atany a l'educació secundària i, rarament ens preguntem si des l'educació infantil i primària es pot fer alguna cosa en aquest sentit. Bé, en el cas de primària una part important dels docents ja tenen identificat a Scratch com un dels recursos que facilita l'apropament dels alumnes a aquest món. El cas és que sempre pensem amb recursos digitals (quasi bé inevitable, en els nostres dies) i en cap cas (diria jo) ens plantegem què es pot fer en l'etapa de l'Educació Infantil i primers cursos de l'Educació Primària.
Només cal parar-se un poc a pensar per tal d'adonar-se'n que ja en els primers instants de la nostra vida estem sotmesos a processos: les pautes de dormir, menjar, passeig, ... i també des del primer moment que anem a l'escola, el primer que fem és aprendre les rutines i processos de funcionament. Succe…