Passa al contingut principal

Però, què és un BLOG ?

Cada dia sentim més a parlar de la revolució dels blogs com a un fenòmen que s'està produint dins la xarxa. Segurament molts de nosaltres no sabriem dir o explicar de forma clara què és un blog. Al diari EL PAIS ha sortit un article que ens pot servir per a explicar això dels blogs.


Los 'blogs', versión digital del "querido diario..."

Términos desconocidos hasta ahora como blogger, blogosfera o post se han hecho palabras de uso frecuente en el vocabulario de los asiduos navegantes de Internet. Ello es debido al imparable ascenso que han tenido las bitácoras en la red.

Términos desconocidos hasta ahora como blogger, blogosfera o post se han hecho palabras de uso frecuente en el vocabulario de los asiduos navegantes de Internet. Ello es debido al imparable ascenso que han tenido las bitácoras en la red.

Una bitácora (traducción libre del término inglés blog) es un sitio web que se actualiza de forma periódica y que recoge información de forma cronológica en donde lo más reciente aparece primero, y que normalmente trata de una temática en particular. A través de los comentarios que se puedan recibir, se crea una relación entre el autor y sus visitantes.

Según Technorati, el motor de búsqueda más popular y potente de bitácoras, hay creadas más de 50 millones y más de dos billones y medio, con b, de enlaces entre ellas.

Y para todo aquel que quiera sumarse a esto de la publicación en línea, hay unos cuantos sitios en Internet dispuestos a ceder gratuitamente el espacio y las herramientas necesarias para comenzar a escribir.

Para empezar, dejar claro que no es imprescindible tener ningún conocimiento especial sobre el tema. Todos los proveedores de Internet ofrecen a sus abonados sistemas muy sencillos para crear y configurar el espacio personal en Internet.

El primer paso es darse de alta como usuario en el servicio escogido. Para ello hay que elegir un nombre de usuario y contraseña. Estos dos datos servirán luego para poder acceder a administrar la bitácora. También suelen pedir una dirección de correo electrónico para enviar la confirmación de la creación del blog. Hecho esto, hay que tener un poco de imaginación para buscar un nombre y elegir la plantilla que más se adapta a nuestros gustos.

Por medio de un panel de administración se pueden modificar todos los elementos visuales que aparecen a primera vista: se pueden cambiar los enlaces, las categorías de las anotaciones...

Ya está terminado todo el proceso. Ya sólo queda rellenar la página de contenido interesante.

Existen bitácoras de todos los tipos y colores. Desde las más íntimas y personales hasta las tecnológicas o empresariales. Sólo hay que encontrar el tema sobre el que interesa escribir y dedicarle un rato cada cierto tiempo para alimentarla.

Eso sí, hay que ser constante. La mitad aproximadamente de las bitácoras que se crean son abandonadas por sus autores en menos de tres meses desde su creación.

www.blogger.com

www.lacoctelera.com

www.blogia.com

www.bitacoras.com

www.technorati.com

=================
Bé, per tal d'arrodonir una mica més la qüestió afegim la definició del Blog segons la Viquipèdia i la Wikipèdia. A més de dos lectures molt interessants: La Blocosfera Catalana (Mercè Molist) i Blogs. Usos didácticos (Máximo Prudencio Conejo).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Adaptant-nos a la xarxa

A El Pais, he trobat un article particularment interessant que parla sobre la responsabilitats legals que es pot derivar a partir dels comentaris depositats en un lloc web. Un problema gens trivial, ja que en ser la web cada vegada més dinàmica i interactiva, el seu ús creix sense parar.

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer ( veure Wikipedia ), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica ( http://gabinetedeinformatica.net/wp15 ) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general. Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre . La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC ( http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/ ) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre . És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més desta