Passa al contingut principal

Només hi ha un camí !!!

Fa un any (un curs acadèmic) vaig presenciar una conversa acalorada al voltant de l'educació i les noves tecnologies. Es parlava sobre la necessitat d'imposar restriccions en l'us de mòbils, mp3, càmeres fotogràfiques, .... i preveure sancions dins el propi reglament de règim intern de centre. Alguns dels professors, presents a la conversa, vam haver de sortir al pas en defensa de l'ús pedagògic d'aquests aparells ... i després de diverses reflexions (el present i el futur ens avalava) vam arribar a consensuar una posició intermitja: els professors que tinguessin necessitat de fer ús d'aquestes noves tecnologies sota una vessant pedagògica i sota la seva total responsabilitat dins l'aula, ho podrien fer. La resta de professors, podriem dir que, els que s'aferren, encara, al paper i tto allò que aquest comporta, és van sentir lliures per "no" fer-ne ús i prohibir-ho de forma explícita dins les seves classes, mentre que un altre grup també ens vam sentir amb les mans "lliures" dins el nostre domini "aula" per utilitzar-ho en cas de creure-ho necessari des del punt de vista didàctic.

Després de 365 dies, un curs, les coses es veuen molt diferents (parlo per mi, clar), penso que vam defensar l'opció adequada, no hi ha dubte. Ara el que cal és convencer a la resta .... potser aquest vídeo pot ajudar !!!!



Comentaris

Marià Cano Santos ha dit…
Hola Artur,

el video és molt bo, felicitacions per la selecció i localització.

Potser hi ha més d'un camí educatiu, el problema és que alguns condueixen a uns destins que ja no existeixen o existeixen només en el record del professorat ancorat que no vol renaixer professionalment per sortir a explorar nous territoris.

Salut!

marià :-)
jt0607 ha dit…
A més, la selva no l'has d'anar a buscar: la tenim a l'aula i. per tant, hem d'agafar la liana i... a volar.

L'estament educatiu ha estat històricament conservacionista, potser per aquell paper de ser mantenidors dels coneixements al marge de les modes. I això demana que els canvis s'han de fer amb molta més cura. Crec que és fonamental per fer el canvi la implicació dels diversos estaments, del canvi de xips als llocs que, amb petites directrius poden aconseguir grans canvis.
Ara mateix em comentava Luis la conveniència que hi hagués algun tipus de normativa que demanés que una directiva d'un centre tingue una competència en noves tecnologies que evités la delegació continuada de funcions i dades en altri.

Una presentació tan significativa mereixeria que algú que en sàpiga en face la traducció. Si algú s'anima jo faig la presentació (de la que vam estar comentant l'altre dia, també). S'ha d'anar sembrant, i materials com els que (no m'explico ni com ni quan) capturen l'Artur i el Marià... poden fer de bona llavor.

rep

Entrades populars d'aquest blog

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre . La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC ( http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/ ) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre . És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més desta

Introduint els puzzles amb Tangram a Educació Infantil

  Els puzzles són un dels jocs que comencen a introduir-se en els nens que fan Educació Infantil, si bé els que normalment es fan servir són els que estan fets per cubs amb imatges impreses a les seves cares i que juntament amb altres conformen una imatge més gran. És un poc més estrany jugar o fer puzzles amb el Tangram. Aquests dies, a casa, hem començat a jugar amb el Tangram. El material que hem utilitzat és molt bàsic: reculls de figures on les peces estan diferenciades per colors; fulls en blanc on dibuixem cada figura utilitzant les peces d'un Tangram, que en una etapa inicial és bo que siguin de diferents colors; les figures es poden pintar amb el color corresponent, el fet de pintar la figura ja és per ell mateix una bona introducció al Tangram; un Tangram de colors per anar construint la figura que hem pintat (en cas de no tenir-ne cap es pot construir amb trossos de cartolina de colors). L'activitat resultant és força entretinguda i addictiva!!

10 anys amb Scratch

Aquest mes de maig es celebra el 10è aniversari d'Scratch!! En concret, el 17 de maig de cada any s'ha establert com a l'Scratch Day. Aquest 2017 ha coincidit amb la jornada de robòtica RobotEbre 2017 (una gran coincidència, deixeu-m'ho dir de passada). En aquests deu anys de camí Scratch ha esdevingut una referència obligada per tal d'iniciar als nenes i nenes al món de la programació. La seva idea és molt senzilla: donat que hi ha sentències, estructures de programació i algorismes, que s'empren de forma recursiva, es poden assimilar a petits blocs lògics de programació que s'uneixen com a peces de Lego, potenciant d'aquesta manera el pensament lògic i un aspecte més visual de la programació . I el seu mèrit és que totes les propostes d'iniciació a la programació i la robòtica es fonamenten amb la programació per blocs que ha popularitzat Scratch. Tot això unit a l'execució en línia i la possibilitat de compartir les creacions amb tot