Només hi ha un camí !!!

Fa un any (un curs acadèmic) vaig presenciar una conversa acalorada al voltant de l'educació i les noves tecnologies. Es parlava sobre la necessitat d'imposar restriccions en l'us de mòbils, mp3, càmeres fotogràfiques, .... i preveure sancions dins el propi reglament de règim intern de centre. Alguns dels professors, presents a la conversa, vam haver de sortir al pas en defensa de l'ús pedagògic d'aquests aparells ... i després de diverses reflexions (el present i el futur ens avalava) vam arribar a consensuar una posició intermitja: els professors que tinguessin necessitat de fer ús d'aquestes noves tecnologies sota una vessant pedagògica i sota la seva total responsabilitat dins l'aula, ho podrien fer. La resta de professors, podriem dir que, els que s'aferren, encara, al paper i tto allò que aquest comporta, és van sentir lliures per "no" fer-ne ús i prohibir-ho de forma explícita dins les seves classes, mentre que un altre grup també ens vam sentir amb les mans "lliures" dins el nostre domini "aula" per utilitzar-ho en cas de creure-ho necessari des del punt de vista didàctic.

Després de 365 dies, un curs, les coses es veuen molt diferents (parlo per mi, clar), penso que vam defensar l'opció adequada, no hi ha dubte. Ara el que cal és convencer a la resta .... potser aquest vídeo pot ajudar !!!!2 comentaris:

mcano@xtec.cat ha dit...

Hola Artur,

el video és molt bo, felicitacions per la selecció i localització.

Potser hi ha més d'un camí educatiu, el problema és que alguns condueixen a uns destins que ja no existeixen o existeixen només en el record del professorat ancorat que no vol renaixer professionalment per sortir a explorar nous territoris.

Salut!

marià :-)

jornada ha dit...

A més, la selva no l'has d'anar a buscar: la tenim a l'aula i. per tant, hem d'agafar la liana i... a volar.

L'estament educatiu ha estat històricament conservacionista, potser per aquell paper de ser mantenidors dels coneixements al marge de les modes. I això demana que els canvis s'han de fer amb molta més cura. Crec que és fonamental per fer el canvi la implicació dels diversos estaments, del canvi de xips als llocs que, amb petites directrius poden aconseguir grans canvis.
Ara mateix em comentava Luis la conveniència que hi hagués algun tipus de normativa que demanés que una directiva d'un centre tingue una competència en noves tecnologies que evités la delegació continuada de funcions i dades en altri.

Una presentació tan significativa mereixeria que algú que en sàpiga en face la traducció. Si algú s'anima jo faig la presentació (de la que vam estar comentant l'altre dia, també). S'ha d'anar sembrant, i materials com els que (no m'explico ni com ni quan) capturen l'Artur i el Marià... poden fer de bona llavor.

rep