Ves al contingut principal

Només hi ha un camí !!!

Fa un any (un curs acadèmic) vaig presenciar una conversa acalorada al voltant de l'educació i les noves tecnologies. Es parlava sobre la necessitat d'imposar restriccions en l'us de mòbils, mp3, càmeres fotogràfiques, .... i preveure sancions dins el propi reglament de règim intern de centre. Alguns dels professors, presents a la conversa, vam haver de sortir al pas en defensa de l'ús pedagògic d'aquests aparells ... i després de diverses reflexions (el present i el futur ens avalava) vam arribar a consensuar una posició intermitja: els professors que tinguessin necessitat de fer ús d'aquestes noves tecnologies sota una vessant pedagògica i sota la seva total responsabilitat dins l'aula, ho podrien fer. La resta de professors, podriem dir que, els que s'aferren, encara, al paper i tto allò que aquest comporta, és van sentir lliures per "no" fer-ne ús i prohibir-ho de forma explícita dins les seves classes, mentre que un altre grup també ens vam sentir amb les mans "lliures" dins el nostre domini "aula" per utilitzar-ho en cas de creure-ho necessari des del punt de vista didàctic.

Després de 365 dies, un curs, les coses es veuen molt diferents (parlo per mi, clar), penso que vam defensar l'opció adequada, no hi ha dubte. Ara el que cal és convencer a la resta .... potser aquest vídeo pot ajudar !!!!Comentaris

mcano@xtec.cat ha dit…
Hola Artur,

el video és molt bo, felicitacions per la selecció i localització.

Potser hi ha més d'un camí educatiu, el problema és que alguns condueixen a uns destins que ja no existeixen o existeixen només en el record del professorat ancorat que no vol renaixer professionalment per sortir a explorar nous territoris.

Salut!

marià :-)
jornada ha dit…
A més, la selva no l'has d'anar a buscar: la tenim a l'aula i. per tant, hem d'agafar la liana i... a volar.

L'estament educatiu ha estat històricament conservacionista, potser per aquell paper de ser mantenidors dels coneixements al marge de les modes. I això demana que els canvis s'han de fer amb molta més cura. Crec que és fonamental per fer el canvi la implicació dels diversos estaments, del canvi de xips als llocs que, amb petites directrius poden aconseguir grans canvis.
Ara mateix em comentava Luis la conveniència que hi hagués algun tipus de normativa que demanés que una directiva d'un centre tingue una competència en noves tecnologies que evités la delegació continuada de funcions i dades en altri.

Una presentació tan significativa mereixeria que algú que en sàpiga en face la traducció. Si algú s'anima jo faig la presentació (de la que vam estar comentant l'altre dia, també). S'ha d'anar sembrant, i materials com els que (no m'explico ni com ni quan) capturen l'Artur i el Marià... poden fer de bona llavor.

rep

Entrades populars d'aquest blog

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre. La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC (http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre.
És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més destacats.

E…

Arriba la competència digital docent #CDD

Fa temps que es parla de les competències que han de tenir els treballadors en el context actual, dominat per la tecnologia i l'accés a la informació. Més concretament, dins de l'àmbit de l'ensenyament, sembla clar que si hem de preparar els nostres estudiants per al món de demà (a uns vuit o deu anys vista) una de les competències que els hem de dotar és la competència digital. No sabem com serà el món del futur, ni quines seran les professions que s'estilaran, però està clar que d'una manera o una altra, les pantalles, la informació i internet hi seran molt presents. Fa uns mesos el Departament d'Ensenyament va presentar els documents referents al desenvolupament de la Competència Digital de l'alumnat.

Ara bé, per tal de fer alumnes digitalment competents, cal que també els professors ho siguin. I aquí està la novetat d'aquests dies. El passat dia 6 de juliol es va presentar l'informe interdepartamental de la competència digital docent, que traça …

Sessió TAC al "Postgrau en direcció de centres educatius" de la Fundació Martí l'Humà

El curs 2016-2017 s'ha realitzat la primera edició d'un postgrau en direcció de centres educatius realitzat exclusivament a Terres de l'Ebre. El postgrau ha estat creat i impulsat per la Fundació Universitària Martí l'Humà, i el seu plantejament ha estat el d'oferir un postgrau que habilite per a la direcció de centres realitzat en el propi territori i realitzat per professionals també del territori.
Amb aquesta idea s'ha organitzat un ampli grup de professionals, experts en diferents camps de l'educació, als quals se'ns ha encarregat assumir algunes hores de formació. En el meu cas, vaig assumir la part relacionada amb les TAC. Un tema molt ampli i amb molts aspectes a comentar que va consumir ràpidament el temps de que disposàvem. 
En relació a aquest postgrau s'ha creat un espai web específic, http://www.fordires.org/, on es pot endevinar la intenció de donar continuïtat a la formació inicial i permanent de ls equips directius. Caldrà seguir-ho!! P…