Ves al contingut principal

Només hi ha un camí !!!

Fa un any (un curs acadèmic) vaig presenciar una conversa acalorada al voltant de l'educació i les noves tecnologies. Es parlava sobre la necessitat d'imposar restriccions en l'us de mòbils, mp3, càmeres fotogràfiques, .... i preveure sancions dins el propi reglament de règim intern de centre. Alguns dels professors, presents a la conversa, vam haver de sortir al pas en defensa de l'ús pedagògic d'aquests aparells ... i després de diverses reflexions (el present i el futur ens avalava) vam arribar a consensuar una posició intermitja: els professors que tinguessin necessitat de fer ús d'aquestes noves tecnologies sota una vessant pedagògica i sota la seva total responsabilitat dins l'aula, ho podrien fer. La resta de professors, podriem dir que, els que s'aferren, encara, al paper i tto allò que aquest comporta, és van sentir lliures per "no" fer-ne ús i prohibir-ho de forma explícita dins les seves classes, mentre que un altre grup també ens vam sentir amb les mans "lliures" dins el nostre domini "aula" per utilitzar-ho en cas de creure-ho necessari des del punt de vista didàctic.

Després de 365 dies, un curs, les coses es veuen molt diferents (parlo per mi, clar), penso que vam defensar l'opció adequada, no hi ha dubte. Ara el que cal és convencer a la resta .... potser aquest vídeo pot ajudar !!!!Comentaris

mcano@xtec.cat ha dit…
Hola Artur,

el video és molt bo, felicitacions per la selecció i localització.

Potser hi ha més d'un camí educatiu, el problema és que alguns condueixen a uns destins que ja no existeixen o existeixen només en el record del professorat ancorat que no vol renaixer professionalment per sortir a explorar nous territoris.

Salut!

marià :-)
jornada ha dit…
A més, la selva no l'has d'anar a buscar: la tenim a l'aula i. per tant, hem d'agafar la liana i... a volar.

L'estament educatiu ha estat històricament conservacionista, potser per aquell paper de ser mantenidors dels coneixements al marge de les modes. I això demana que els canvis s'han de fer amb molta més cura. Crec que és fonamental per fer el canvi la implicació dels diversos estaments, del canvi de xips als llocs que, amb petites directrius poden aconseguir grans canvis.
Ara mateix em comentava Luis la conveniència que hi hagués algun tipus de normativa que demanés que una directiva d'un centre tingue una competència en noves tecnologies que evités la delegació continuada de funcions i dades en altri.

Una presentació tan significativa mereixeria que algú que en sàpiga en face la traducció. Si algú s'anima jo faig la presentació (de la que vam estar comentant l'altre dia, també). S'ha d'anar sembrant, i materials com els que (no m'explico ni com ni quan) capturen l'Artur i el Marià... poden fer de bona llavor.

rep

Entrades populars d'aquest blog

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre. La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC (http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre.
És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més destacats.

E…

Treballar la programació i els processos a infantil i primària

Moltes vegades quan parlem de robòtica educativa, programació, aprendre codi, ... tendim a situar-mos (o a pensar) que això és quelcom que atany a l'educació secundària i, rarament ens preguntem si des l'educació infantil i primària es pot fer alguna cosa en aquest sentit. Bé, en el cas de primària una part important dels docents ja tenen identificat a Scratch com un dels recursos que facilita l'apropament dels alumnes a aquest món. El cas és que sempre pensem amb recursos digitals (quasi bé inevitable, en els nostres dies) i en cap cas (diria jo) ens plantegem què es pot fer en l'etapa de l'Educació Infantil i primers cursos de l'Educació Primària.
Només cal parar-se un poc a pensar per tal d'adonar-se'n que ja en els primers instants de la nostra vida estem sotmesos a processos: les pautes de dormir, menjar, passeig, ... i també des del primer moment que anem a l'escola, el primer que fem és aprendre les rutines i processos de funcionament. Succe…

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer (veure Wikipedia), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica (http://gabinetedeinformatica.net/wp15) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general.

Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els pare…