Manuals sobre privacitat a Internet per a joves

Justament en l'article anterior vaig estar fent referència a la necessitat que els ens o organitzacions que es troben en les atalaies superiors i que per tant tenen una perspectiva més àmplia de la societat i els processos que en ells s'hi desenvolupen, a més de fer detecció dels problemes emergents i dels que ja puguin estar ben arraigats en el nostre dia a dia (lo qual considero molt important de conèixer), facin propostes de canvi i millora, per mirar de paliar-los o reconduir-los (i això ja succeeix menys, segurament per què és molt difícil allargar el braç i assenyalar amb el dit cap a on anar).

Davant aquest visió personal, tenia espectatives molt altes en la jornada de presentació dels "Manuals sobre privacitat a Internet per a joves" que aquesta setmana s'ha realitzat al CosmoCaixa (lloc que no deixa de meravellar-me cada cop que hi vaig). L'Agència Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), la Comissió de Llibertats i Informàtica (CLI) i el Departament d'Educació han presentat tres nous manuals pràctics dirigits a menors amb la finalitat de conscienciar-los de les amenaces a la intimitat i a la privacitat que representa la publicació de les seves dades personals a Internet, com també proporcionar-los recomanacions pràctiques per evitar situacions de risc i fer un bon ús de les tecnologies d'informació.

En el següent enllaç podreu veure la notícia relacionada, i també accedir als tres manuals en format PDF. En una fase posterior està previst fer-ne difusió als centres educatius.

Qui més qui menys, som conscients que els nostres nens i nenes han d'anar amb compte a l'hora de fer ús de les TIC, pels diversos components de perill que, com qualsevol altra cosa, porten implícits. Però el fet que hi hagi una referència, amb cara i ulls que doni un seguit de pautes i orientacions que dotant de solidesa a les purament lògiques que cadascú de nosaltres mirem de seguir i fer seguir (amb més o menys dubtes d'equivocar-nos), és molt d'agrair.