Passa al contingut principal

3a sessió SfeC

El fet que l'article anterior que he escrit en el blog estigui reacionat també amb el SfeC em fa pensar que fa uns dies que no escric massa. I no és que faci poques coses ... segurament aquest és el problema .... en fi ... en tot cas .... som-hi !!!

El programa d'avui consisteix en:
  • Presentació de l’acte: Sr. Jaume Graells, director general de l’Educació Bàsica i el Batxillerat
  • Presentació de la reedició de l’obra “Ciència Recreativa” (1918) del Dr. Josep Estalella, acompanyada del volum “Ciència recreativa comentada. Josep Tarrés* i Anicet Cosialls** (*) Universitat de Girona; (**) IES Guindàvols (Lleida)
  • Presentació de la proposta curricular de la nova matèria de batxillerat “Ciència per al món contemporani”. Antonio López. CRP del Segrià (Lleida)
La nova edició està formada per la reedició de la segona edició que es va fer en el seu temps i un segon llibre amb els comentaris que han fet diverses persones sobre el seu contingut. S'ha creat un projecte (Projecte Estalella, com a nom provisional), que a més de l'edició del llibre consisteix en la física recrativa visual, consistent en diferents materials de difusió de la ciència. Fa una invitació a qui vulgui incorporar-se al projecte. La idea és que siguin materials de difusió dins l'àmbir familiar. Tal vegada s'ampliarà en matemàtiques recreatives.

La sessió realitzada per Anicet Cosials ha estat una sessió molt divertida i a l'hora il·lustrativa de com es pot fer, difondre i ensenyar ciència de forma domèstica i senzilla: cicloides, el mite de tàntal, el dimoniet de Descartes, ... entre altres, han fet que tots els assistents ens ho passessim molt i molt bé !!!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

10 anys amb Scratch

Aquest mes de maig es celebra el 10è aniversari d'Scratch!! En concret, el 17 de maig de cada any s'ha establert com a l'Scratch Day. Aquest 2017 ha coincidit amb la jornada de robòtica RobotEbre 2017 (una gran coincidència, deixeu-m'ho dir de passada). En aquests deu anys de camí Scratch ha esdevingut una referència obligada per tal d'iniciar als nenes i nenes al món de la programació. La seva idea és molt senzilla: donat que hi ha sentències, estructures de programació i algorismes, que s'empren de forma recursiva, es poden assimilar a petits blocs lògics de programació que s'uneixen com a peces de Lego, potenciant d'aquesta manera el pensament lògic i un aspecte més visual de la programació . I el seu mèrit és que totes les propostes d'iniciació a la programació i la robòtica es fonamenten amb la programació per blocs que ha popularitzat Scratch. Tot això unit a l'execució en línia i la possibilitat de compartir les creacions amb tot...

Beetle Blocks: impressió 3D amb blocs de programació

Fa poques setmanes es va celebrar el 10è aniversari d'Scratch que, entre els seus mèrits ha estat el de proposar un entorn de programació per blocs molt visual i al qual és fàcil apropar-se a edats molt petites; per tant, ha posat a l'abast de tothom la possibilitat d'apropar-se al món de la computació. Tal ha estat el seu èxit que pràcticament la totalitat de plataformes dirigides a educació, en aquest camp, utilitzen la programació per blocs, a imatge i semblança d'Scratch. Una d'aquestes plataformes és Beetle Blocks , un entorn de programació nascut a partir d' Snap , i que té per objectiu dissenyar objectes que posteriorment s'imprimiran en 2D o 3D a partir de blocs lògics de programació. Tot i tenir-ne alguna referència prèvia, va ser a l' STEAM Barcelona Conference 2017 , quan vaig tenir-ne un contacte més directe, i ens van agradar tant les possibilitats que posava a l'abast que juntament amb Xavier Rosell vam llançar-nos a generar una ...

Introduint els puzzles amb Tangram a Educació Infantil

  Els puzzles són un dels jocs que comencen a introduir-se en els nens que fan Educació Infantil, si bé els que normalment es fan servir són els que estan fets per cubs amb imatges impreses a les seves cares i que juntament amb altres conformen una imatge més gran. És un poc més estrany jugar o fer puzzles amb el Tangram. Aquests dies, a casa, hem començat a jugar amb el Tangram. El material que hem utilitzat és molt bàsic: reculls de figures on les peces estan diferenciades per colors; fulls en blanc on dibuixem cada figura utilitzant les peces d'un Tangram, que en una etapa inicial és bo que siguin de diferents colors; les figures es poden pintar amb el color corresponent, el fet de pintar la figura ja és per ell mateix una bona introducció al Tangram; un Tangram de colors per anar construint la figura que hem pintat (en cas de no tenir-ne cap es pot construir amb trossos de cartolina de colors). L'activitat resultant és força entretinguda i addictiva!! ...