Vés al contingut principal

Participació a la taula de blogs a l'educació (EbreBloc 2008)

Aquest passat divendres, després d'inagurar l'EbreBloc 2008, es va realitzar una taula rodona al voltant dels blocs i l'educació, a la qual em van convidar a participar-hi. Tot i els avantatges innegables que els blogs poden aportar a l'educació, la meva aportació va intentar donar un toc realiste a l'estat actual de la situació dins el món educatiu .... es tractava de trencar en certa manera el discurs a l'unison, que podia aparèixer amb "... les virtuds dels blogs ..." , "... amb els blogs funcionem de primera ..." , "... que guais que són els blogs i quan aprenen els alumnes fent-ne ús ... ", per fer veure alguns aspectes, que al meu parer, encara no estaven resolts, i per tant, fer-los sortir i parlar-ne podia aportar-hi certa llum i intercanvi d'opinions. Deixo aquí escrites algunes de les meves reflexions aportades a la taula:

- Fer un bloc educatiu no és senzill ..... i més si realment li volem donar un sentit educatiu ... podem assegurar avui dia que tothom tindrà accés a la seva lectura i a participar-hi? .... malauradament no es pot assegurar que fora del centre, tothom pugui consultar-lo ...

- Per altra banda, hem de valorar d'alguna manera, la consecució dels objectius que ens marquem en posar en marxa un blog educatiu? ..... penso que si pretenem utilitzar-lo com a eina de treball a l'aula, també caldrà buscar formes de valorar la participació i la riquesa de les aportacions i treball de l'alumnat .... o no? ..... fem els blogs com a un divertimento, sense donar-li cap mena de valor, objectiu o funció? ....

- Actualment la potència dels blogs a l'aula radica en el fet de facilitar la comunicació entre l'aula i l'exterior (famílies), i en el fet de aportar coses de l'exterior cap a dins l'aula. Encara no podem assegurar que els blogs es puguin fer servir de forma indiscriminada i sense manies .... siguem realistes, de moment encara no disposem de prou infraestructura, ... qui no es pregunta, tindran tots els alumnes ordinador? i connexió a internet? abans de posar en marxa un blog educatiu .... un altre ús molt possible i real dels blogs, actualment, és com a una eina d'apunts del professor o matèria per a ser projectat mitjançant les PDI i fer un recull de recursos interessants ... estalviant així la quasi impossible tasca de donar adreces web (i que els alumnes les apuntin bé) ... així tot queda a la distància d'un sol clic .....

- Després dels blogs ..... eines millors ... millors que els blogs !!! La manera que els blogs estructures la informació no és la millor des del punt de vista educatiu. Hi ha altres sistemes que permeten organitzar la informació i les aportacions dels editors d'una forma molt més bona. Un exemple podrien ser els CMS (intraweb, joomla, mambo, phpNuke, ....) no crec que el gruix del sistema es mogui d'una tecnologia 2.0 com poden ser els blogs cap a una tecnologia 1.5 com es podrien classificar els CMS's, no, més aviat crec que caldrà començar a valorar la potència que en el camp educatiu tenen les wikis (grans desconegudes per al professorat) .... ah !!! i un pas anterior a les wikis .... trecar amb els blogs unipersonals per a passar als blogs col·laboratius, amb diverses persones encarregades de tirar-los endavant .... actualment aquesta és una assignatura pendent !!!

Passant a una valoració més global, enllaço una entrada que ha fet Daniel al seu bloc personal.


Us deixo amb un petit vídeo de la taula rodona, realitzat per Jesús Ferré. A "La cuina del Jesús" en podreu trobar més relacionats amb l'EbreBloc 2008.

Comentaris

Jesús M. Tibau ha dit…
Una interessant tertúlia que va ser més dinàmica gràcies a les preguntes que vas adreçar a l'auditori.
salutacions
Artur Tallada ha dit…
Hola Jesús,

de forma conscient, l'ànim era el de provocar un poquetet !!!

Artur
Carme ha dit…
Moltes gràcies, Artur!
La taula va ser un èxit, la gent va prendre molts d'apunts. Molts d'ànims en els teus projectes i ens veiem a la propera.
(divendres?)

Entrades populars d'aquest blog

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre. La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC (http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre.
És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més destacats.

E…

Arriba la competència digital docent #CDD

Fa temps que es parla de les competències que han de tenir els treballadors en el context actual, dominat per la tecnologia i l'accés a la informació. Més concretament, dins de l'àmbit de l'ensenyament, sembla clar que si hem de preparar els nostres estudiants per al món de demà (a uns vuit o deu anys vista) una de les competències que els hem de dotar és la competència digital. No sabem com serà el món del futur, ni quines seran les professions que s'estilaran, però està clar que d'una manera o una altra, les pantalles, la informació i internet hi seran molt presents. Fa uns mesos el Departament d'Ensenyament va presentar els documents referents al desenvolupament de la Competència Digital de l'alumnat.

Ara bé, per tal de fer alumnes digitalment competents, cal que també els professors ho siguin. I aquí està la novetat d'aquests dies. El passat dia 6 de juliol es va presentar l'informe interdepartamental de la competència digital docent, que traça …

Aire renovat en el món educatiu: escolanova21

S'ha alçat el teló d'un nou escenari educatiu!! Potser sóc massa agosarat utilitzant aquesta expressió, però em fa la sensació que el Projecte Escolanova21 (http://www.escolanova21.cat) ha arribat per a quedar-se i canviar les practiques educatives i l'organització dels centres. I per extensió, el sistema educatiu.
Hem passat un període de temps (d'una certa sequera de propostes) on un podia assistir a jornades, conferències, xerrades, ..., en les que es mostraven experiències centrades en un canvi de metodologia, però que molt sovint estaven limitades a una aula o a un professor en concret, i més darrerament hem conegut d'algun centre que de forma integral ha iniciat processos de transformació metodològica. Aquests professors i centres innovadors han tirat endavant aquestes pràctiques prenent decisions arriscades i fent de funambulistes sobre el fil del marc legal educatiu. Cal reconèixer la seva valentia i la seva força per a impulsar el canvi portes endins, amb…