Anàlisi forense de sistemes informàtics

Ahir divendres a les 22:00 Robert Rallo (professor del Departament d'Enginyeria Informàtica i Sistemes de la Universitat Rovira i Virgili) ens va oferir una xerrada-col·loqui sobre "informàtica forense". La idea bàsica va ser com recuperar dades compromeses donat el cas que la nostra màquina hagi sofert o sospitem que hagi sofert un àtac i per tant, l'intrús, saltant-se les diferents proteccions que haguessim previst obté certes dades del nostre sistema.

A més d'explicar-ho d'una forma molt didàctica i atractiva, i tenint en compte que el tema és una mica enrevessat, ho va completar amb un exemple en al qual una dóna sospita que un company de treball ( l'assetja) s'ha introduït al seu ordinador i li està interferint correu i altres dades de tipus personal.

És evident que la dificultat principal esdevé demostrar que la màquina ha sofert un atac i a més, buscar proves incriminatòries en els possibles autors, imaginant fins i tot que aquests hagin esborrat els arxius que els delaten com a autors del delicte. Aquest va ser l'exemple que va fer de fil conductor de la xerrada. Ho vaig trobar "super interessant", conèixer on es guarden certes dades com usuaris actius, registres d'activitat, tècniques per amagar informació, les darreres tendències,..... molt interessant. Encara que no cal dir-ho, tal vegada el títol és molt peculiar.

La propera està prevista per al 1 de desembre i tractarà la temàtica dels blogs.

3 comentaris:

Una Finestra a l'Oest ha dit...

Hola

Ostres!!

M'he quedat amb ganes de llegir-ne més.

¿No seria possible accedir al contingut de tota la xerrada, ni que sigui un resum?

Gràcies
Joan Sedeño

Artur Tallada ha dit...

Hola Joan,

està previst que a la web http://www.atic2.org s'hi afegeixin les imatges i les presentacions de la xerrada corresponent. Esperem que no triguin gaire ;-)

Artur Tallada

Artur Tallada ha dit...

Hola Joan,

està previst que a la web http://www.atic2.org s'hi afegeixin les imatges i les presentacions de la xerrada corresponent. Esperem que no triguin gaire ;-)

Artur Tallada