Passa al contingut principal

Jornada DiM d'hivern a Barcelona (monogràfic sobre Pissarres Digitals Interactives) (2 de 2)


Informacions i reflexions diverses sobre la Jornada Monogràfica de PDI (DiM hivern).

Segurament deu de ser un problema meu, però tot i que es tracta d'una jornada dedicada a un tema molt "nou", la sensació que a mi em produeix (i tampoc vull particularitzar-ho a la sessió DiM, que va ser esplèndida) és que es tracta d'un tema "dejà vu". Tots/es coneixem o imaginem quines coses es poden arribar a fer amb una PDI. Per tant crec que les exposicions, en general, són molt recurrents.

Imagineu que us faig una xerrada sobre bicicletes.... sobre un model nou de bicicleta. I us vaig explicant que es pot anar de passeig, o fer curses, anar d'excursió a la muntanya, fer-la servir com a mitjà de transport pel vostre poble o ciutat, és una de les joguines preferides de qualsevol infant ...... tot això es pot fer amb una bicicleta?? .... i tant tot això i molt més !!! Pensa amb una bicicleta i imagina com o per a què la faries servir? Ets capaç d'imaginar quin ús li treuries?

Tinc la mateixa sensació amb les PDI. Qui no pot imaginar com treure-li un ús didàctic i com aplicar-ho a les seves classes? Jo crec que ningú. Per tant, segons crec, aquest tipus de discurs està esgotat. Tal vegada seria més interessant mostrar com s'ho ha fet cada centre per aconseguir més recursos, per implicar als docents en el seu ús , etc .... Aquesta temàtica també va ser abordada en la Jornada, tot i que només vaig poder assistir a algun cas concret (calia tenir presents les dues hores de viatge fins a casa).

Amb tot, crec que les PDI no són una solució definitiva. Segurament es pot opinar que de solució definitiva no n'hi ha cap. Segurament és cert. Però em refereixo a que si imaginem una aula amb 25-30 alumnes i una PDI, la qüestió és, qui "juga" amb la PDI? el professor? els alumnes? quants? un? dos? ....

Ah!!!! però no es parla actualment, que s'aprén fent, més enllà d'escoltar una exposició més o menys brillant? Doncs si s'apren fent ... i només disposem d'una PDI per aula ....mmmm....... algo no quadra.... Per això crec que l'ús de les PDI no són una solució definitiva, si no transitòria. Jo crec que fins que la tecnologia (en alguna de les seves concrecions) no estigui en mans de tots i cadascun dels alumnes, el cicle no estarà complet.
A part d'aquestes reflexiona en veu alta, destacaria els següents aspectes, relacionats amb la Jornada:
  1. La majoria d'experiències que es mostren són de col·legis de primària. Les de centres de secundària són difícils de trobar .... segur que no deu de ser casual aquest fet.
  2. Pel que sembla a Aragó estan fent molt bona feina en aquest aspecte. Seria bo veure com treballent (http://www.catedu.es/) i també conèixer de primera mà com s'organitzen a la Vall de Sió, on desenvolupen una experiència pionera en aquest sentit.
  3. Un treball de recerca sobre el tema http://dewey.uab.es/pmarques/dim/recercatic/recercatic.htm
  4. Interessant la forma de treballar de Guinardó Multimèdia (http://www.guinardodigital.com) on moltes de les activitats segueixen el model de clau dicotòmiques (sobretot aquelles relacionades amb la resolució de problemes).
  5. Interessant de conèixer els casos del CEIP Jacint Verdaguer de Castelldefels i l'Eugeni d'Ors de Villafranca del Penedès.
  6. Destacar també els nous models de PDI que poc a poc van arribant al mercat:
    • Team Board
    • FX-Duo de Hitachi
    • Cleverboard
    • Interwrite (artigraf.com)
    • Smart 600i de Avermedia
Que cal sumar als models que conec actualment:
  • GTCOCALCOMP: http://www.gtcocalcomp.com/. Manual: http://www.gtcocalcomp.com/prs_doc/PRS_Users_Guide.pdf
  • SMART: http://www.mundosmart.com/
  • PROMETHEAN: http://www.prometheanworld.com/
  • E-BEAM: http://www.e-beam.com/
  • MIMIO: http://www.atlanticdevices.com/
Per cert, a la web de DiM ja es troba disponible el resum de la Jornada.

Comentaris

Unknown ha dit…
Hola Artur.
Coincideixo amb els teus comentaris.ç
Respecte l'experìència de la ZER El Sió que esmentes, en trobaràs informació específica a l'adreça http://asolans.wordpress.com/2007/01/23/tabletpc-per-a-tots-els-alumnes-butsnit-durgell/

Juanjo
Artur Tallada ha dit…
Hola Juanjo,

gràcies per l'enllaç, vaig estar-ho buscant, però en aquell moment no el vaig saber trobar.

Artur

Entrades populars d'aquest blog

Adaptant-nos a la xarxa

A El Pais, he trobat un article particularment interessant que parla sobre la responsabilitats legals que es pot derivar a partir dels comentaris depositats en un lloc web. Un problema gens trivial, ja que en ser la web cada vegada més dinàmica i interactiva, el seu ús creix sense parar.

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer ( veure Wikipedia ), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica ( http://gabinetedeinformatica.net/wp15 ) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general. Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre . La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC ( http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/ ) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre . És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més desta