Passa al contingut principal

AIGUA (no Mac) I VI (Mac)

Fa poc dies, durant el transcurs d'un d'aquests sopars o dinars que s'acostumen a fer en aquestes dates, un company em va fer una pregunta sorprenent, tot i que a primera vista no tindria per què ser-ho:

- I tu, Artur, a quin grup d'antics usuaris pertanys? Amstrad o Commodore? Quin és el teu passat en aquest sentit?

Va ser una pregunta profundament emotiva per a mi. Crec que alguna vegada he dit que el meu poble, allí on m'he fet gran, ha estat Godall. Un poble agrícola de uns 700 habitants i on hi havia tres professors per a tots els estudis d'EGB. El meu curs el formaven 11 nens i nenes, i tal i com era habitual per l'època a l'aula hi havia sempre, de forma contínua tres cursos, o tres quintes diferents. El professor feia de tot, a tots, durant tres anys.

Recordo com a les acaballes de l'EGB o a principi del Batxillerat (que vaig cursar a Ulldecona, IES Sales i Ferrer) anava a casa d'algun amic a veure el seu Commodore. A esperar pacientment que la cinta de cassette amb el codi de la màquina passes ... i al cap de uns minuts ja es puguessin executar algunes ordres i comandes senzilles ...

El meu contacte amb els ordinadors, pràcticament va acabar aquí .... llevat d'algun EATP que de forma providencial podies enganxar quasi miraculosament (i que recordo que en aquells temps l'eina estelar era el Framework). Cap al 92-93 vaig tornar a entrar en contacte amb el món de la informàtica. Ja eren els darrers anys dels estudis de Química a la URV. Calia fer-los servir per tal de modelitzar situacions reals i s'havien de programar seqüències de càlcul. La programació no em resultava aliena, donat que (a partir de lectures) m'havia iniciat en aquest món de la mà el Basic i del Pascal ... i en tot el llarg camí que hi va haver des del Commodore als darrers anys de carrera tenia la meva calculadora Casio-7200 fx programable, on d'una manera o una altra anava fent els meus petits programetes.

Acabo d'estudiar, la novia, plans de casament, les depeses associades (obviament, l'habitatge, la més important) ... i no és fins al 99 que em plantejo (i puc em permetre) comprar un ordinador. La idea inicial és anar cap a Machintosh .... hi ha un lligam emocional amb ells, ja que eren els que formaven la xarxa informàtica de la URV i amb els que vaig passar, jugar, aprendre, descobrir, entendre, tantes coses del món de la informàtica (no sense passar-hi moltes i llargues tardes assegut al seu davant). El preu però, com quasi sempre, va ser un punt decisiu per no escollir-lo finalment.

Amb uns quants anys a la meva espatlla, he tingut ocasió de conèixer el món de Windows, i també d'una forma bastant profunda el món Linux. Actualment el meu entorn de treball és Linux (en concret Linkat i Ubuntu) i estic força satisfet. Mantinc Windows en una partició per tal d'executar alguna aplicació molt concreta i que no funciona sota Linux. Els darrers dos anys, tot allò que he fet, ho he fet des del davant del meu portàtil ..... i ha arribat el moment !!!

A la carta dels Reis Mags he demanat un MacBook de 13.3"!!!

Segurament pensareu que són excuses on escudar-se, però:
  • dependre d'una sola màquina és perillós. Si sorgeix alguna avaria em podria deixar parat un temps excessiu;
  • cada vegada més, hi ha ocasions, en que a casa, ens cal més d'una màquina;
  • la màquina que ara tenim té dos anys, encara pot donar molt de si, però el seu punt òptim ja ha passat;
  • i els Mac han reduït d'una forma significativa el seu preu, ara són més accessibles.
Estic molt content, per dos motius:
  • per què amb un sol ordinador portàtil, he pogut treballar molt i molt, de forma còmoda, mòbil, àgil ...
  • per què crec que amb Mac tinc unes bones garanties de fiabilitat de màquina per continuar la meva tasca.
Com diu el meu avi, i en aquest cas, però també en molts altres aspectes de la vida:

QUAN BEGUES VI, RECORDA-TE'N DE QUAN BEVIES AIGUA !!!

Comentaris

Unknown ha dit…
Has fet una bona elecció. Fa 3 anys vaig comprar-me un iMac G5, el qual continua sent una bona màquina. Fa ja més d'un any que vaig comprar un MacBook i també n'estic molt content. El sistema operatiu és molt agradable i pots utilitzar programari lliure sense problemes. I pots instal·lar-te amb VirtualBox un Ubuntu virtualitzat per fer tasques concretes, o pots utilitzar Fink per no haver de crear una imatge.

Evidentment, Mac no és lliure. La meva recomanació és utilitzar GNU/Linux però, si no es vol, en comptes de Windows, un Mac. I com informàtic també crec que val la pena conèixer altres plataformes, i Mac era la que em quedava.
Artur Tallada ha dit…
Hola Manel,

feia temps que volia "tastar" Apple de nou .... la veritat és que és un altre món. De moment n'estic molt satisfet.

Com veig que tens una certa expertesa sobre la plataforma, en cas de dubte ja et demanaré assessorament, si no et sap greu.

Salutacions.

Entrades populars d'aquest blog

Adaptant-nos a la xarxa

A El Pais, he trobat un article particularment interessant que parla sobre la responsabilitats legals que es pot derivar a partir dels comentaris depositats en un lloc web. Un problema gens trivial, ja que en ser la web cada vegada més dinàmica i interactiva, el seu ús creix sense parar.

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer ( veure Wikipedia ), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica ( http://gabinetedeinformatica.net/wp15 ) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general. Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre . La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC ( http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/ ) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre . És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més desta