Passa al contingut principal

Videoconferència amb Sardenya (Itàlia)

Segurament molts de vosaltres ja coneixeu el programa Skype (http://www.skype.com/intl/es/helloagain.html) i possiblement l'heu fet servir alguna vegada per a realitzar una videoconferència o trucada de veu. Potser això no és massa novedós, però que es faci servir en un IES amb finalitats educatives i que la comunicació es realitzi amb una zona italiana, on es parla també català, representa un enfocament i una aplicació molt nova de l'eina.

Crec que val la pena donar-ne difusió. Bàsicament per un sol motiu. És un dels coordinadors de la zona qui ens planteja la possibilitat de realitzar aquesta activitat. Amb el paper explicatiu i un mail i/o telefon de contacte amb Sardenya decidim tirar-ho endavant. Només portem una sessió, és cert, però estic pràcticament segur que a ningú (dels que se suposa que han de conèixer tot allò que es fa en els centres i més si és novedós) els hi arribarà cap notícia de la mateixa i aquell que ens la va proposar, segurament que no podrà "escapar-se" un dia per veure de què anava tota la història (que ell mateix ens va proposar). Personalment estic molt content de poder fer aquesta activitat, però ans de que passi i després ningú en parli ni en tingui coneixement, vull deixar-ne constància. Ah!!! us explico de què va tot plegat !!!

El projecte en el qual s'inscriu l'activitat es diu "A la descoberta del mar" i està dirigida a les escoles Primàries de Primer Grau (11-13 anys) italianes i a les d'igual edat de les Terres de Llengua Catalana.

Pretén oferir una visió propera a la realitat dels llocs encara que físicament distants. Al llarg d'un recorregut virtual s'il·lustren els hàbitats observables, visitant els litorals: sorrencs (platja), rocós subaeri (penya-segats, escullera), i submergit.

La institució que ho promou és una mena de parc Natural, l'Àrea Marítima Protegida de Cap de la Caça - Illa Plana de l'Alguer, a l'illa de Sardenya (en italià cal fer una cerca al Google, per exemple, de Capo Caccia i Alghero. La seva web és: http://www.ampcapocaccia.it/.

L'activitat es fa amb quatre grups de primer d'ESO de l'IES Els Alfacs, i cada grup farà dues sessions abans de Nadal i dues després.

Comentaris

Unknown ha dit…
Amb altres eines com Ekiga i OpenWengo, que són programari lliure, pots fer el mateix i evitar dependre, si et cal del servidor de Skype. A més, utilitzen protocols estàndard, no com Skype, que n'utilitza un de propi.

No t'ho prenguis com fanatisme. M'agrada fer saber que hi ha alternatives iguals o millors quan es parla de programari privatiu.
Artur Tallada ha dit…
No et preocupis, aquestes propostes que comentes són molt constructives i valuoses per mi.

Gràcies per indicar alternatives, no cal ni dir que les provaré !!!
Unknown ha dit…
Aquí [clic] et parlen de les característiques de Skype sobre el fet que el protocol utilitzat és tancat i que el programari és privatiu, amb allò que implica.

Aquí [clic] es comenten avantatges i inconvenients de Skype. Veuràs com el fet de ser privatiu i que no utilitza protocols estàndard oberts és un inconvenient important.

A França han prohibit Skype als centres d'investigació, perquè el fet d'utilitzar protocols tancats i ser programari privatiu és un forat per on es pot practicar l'espionatge industrial [clic] i [clic].
Artur Tallada ha dit…
OK Manel,

investigaré aquestes dos alternatives que proposes. Les desconeixia per complet. De entrada no sé si em podries aconsellar alguna d'elles .... ja veig que estas mol posat en el tema.

A les sessions que fem ara serà dificil canviar el funcionament ja que van ser els companys de Sardenya qui va proposar com establir la comunicació, suposo que és així com ho fan amb la majoria, però per a properes ocasions segur que explorarem les possibilitats que ens ofereixen aquests programes.

Per començar ho provaré a tall individual, per anar-me familiaritzant.
Artur Tallada ha dit…
Estic mirat-m'ho però em sembla que que Wengo no ofereix videoconferència??? És possible??

I Ekiga només és per sistemes Linux, ja m'està be, el problema seria plantejar-ho als companys de Sardenya o .... del centre.

Per iniciar-los estaria bé que pugues correr en Windows i donés soport a videoconferència. No sé si m'explico....
Unknown ha dit…
Crec que Wengo sí que ofereix videoconferència. A més, si tens un servidor propi, li pots canviar el que té configurat per defecte. Funciona amb Windows, Linux i Mac.

L'Ekiga funciona amb Linux i amb Windows hi ha un executable per la xarxa que algú s'ha preocupat de compilar.

De tota manera, la part bona d'utilitzar protocols estàndard és que tu pots utilitzar Ekiga amb GNU/Linux i a l'altre costat un altre programa, sempre i quan, repeteixo, utilitzeu estàndards per a la comunicació.

Entrades populars d'aquest blog

Adaptant-nos a la xarxa

A El Pais, he trobat un article particularment interessant que parla sobre la responsabilitats legals que es pot derivar a partir dels comentaris depositats en un lloc web. Un problema gens trivial, ja que en ser la web cada vegada més dinàmica i interactiva, el seu ús creix sense parar.

UMPC

Ultra Mobile Personal Computer ( veure Wikipedia ), aquest és el significat que s'amaga darrera d'aquestes sigles. Llegint el blog Gabinete de Informatica ( http://gabinetedeinformatica.net/wp15 ) he trobat aquest vídeo on es mostra què i com pot ser el futur proper quan aquests dispositius siguin d'ús general. Certament, a hores d'ara, molts entenem que el futur passa per introduir de forma decidida tota la potència que ens aporten les eines TIC a l'educació. Ha de ser així, o no serà. Tal vegada, l'aspecte clau vindrà donat d eles mateixes famílies. Encara està molt llunyà els dies en que imaginem a un alumne que assisteixi amb un PC a classe. Suposo que en ambients universitaris aquest fet ja es deu donar en major o menor grau, encara que sigui de forma anecdòtica. En un centre de secundària, ara, això es veu molt i molt lluny, per diversos motius, entre ells pel cost que suposa el PC, perquè encara no és una eina que es consideri indispensable, i perque els

Esquema del Projecte Educatiu de Centre (mapejat)

Durant el passat curs 10-11 he estat rellegint el DECRET 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, intentant esbrinar què s'hi deia en referència al Projecte Educatiu de Centre . La nova normativa que acompanya el desplegament de la LEC ( http://www.gencat.cat/educacio/lleieducacio/cat/ ) introdueix canvis importants pel que fa a a l'estructura del sistema educatiu, i un dels punts importants i en el que els centres primer s'hi hauran de posar, és el que fa referència a l'elaboració del Projecte Educatiu de Centre . És en el Capítol 1 del citat DECRET on s'hi fa referència a aquest punt. En el nou marc, el PEC esdevé el DOCUMENT que aglutina el conjunt de documentació bàsica de centre. Cal remarcar que hi ha certs punts "interpretables" pel que fa al seu contingut i estructura bàsica, i el cert és que encara són diverses les opinions dels experts al respecte. De tota manera, a mode de resum, s'adjunta un mapa conceptual amb els punts més desta